Pubból a padba – Bálint története, aki egy angliai pub konyhájából indult, hogy programozó legyen

Hartyányi Bálint pár éve merült el a programozás világában, és a StudiCore volt a kapu, ami megnyitotta előtte az utat. Komoly tervekkel és szilárd elhatározással felvértezve vág neki az egyetemi felvételinek.

Mit csináltál, milyen volt az életed, mielőtt programozás tanulásra adtad volna a fejed?
Szakács vagyok egy angliai pubban. Középiskola után fogalmam sem volt, hogy mivel szeretnék foglalkozni, ezért is kerültem külföldre. Eltelt pár év és elkezdtem kutakodni, mi is az, amit szívesen csinálnék vagy érdekel.

Mi alapján választottál képzési formát?
Egyszerűen csak meg akartam tanulni programozni. Az már mindegy volt nekem, milyen nyelven. Úgy olvastam, hogy a java az egyik legnépszerűbb, így ezt választottam.

Mi volt a legnagyobb kihívás a tanulás során?
Időt szakítani rá. Lehet, hogy „csak” egy online képzésnek tűnik, de nem egyszerű és időigényes. Munka mellett nehéz volt rá időt szakítani.

Mi segített átlendülni a nehezebb időszakokon?
Főként a motiváció, hogy egy nap otthagyhassam végre a konyhát. De őszintén szólva az, hogy lehetett a tanárokkal konzultálni, az nagyon sokat segített. És kifejezetten hasznos az is, hogy ezt csak korlátozott mennyiségben tehettem meg. Ha valamire magamtól jövök rá, az sokkal jobban megmarad, mintha mindig mindent a számba rágnának. De az sem jó, ha mindent magamtól próbálok meg kitalálni, mert úgy meg elveszik az irány és nem tudom merre haladjak. A képzés tökéletes kombinációja a kettőnek.

Mit tanácsolnál azoknak, akik most készülnek belevágni, vagy épp kicsit megakadtak?
Ne add fel! Azt hiszed, hogy nem fogod átlátni, mert olyan bonyolult, de ez nem igaz. Sokszor van olyan, hogy valamit most még nem értesz, de később egy fél mondatból értelmet nyer egyheti munkád.

Mi történt, mióta elvégezted a tanfolyamot?
Miután végeztem, elkezdtem érdeklődni más nyelvek és technológiák iránt is, mint a HTML/CSS JavaScript. De ezek nem igazán tetszettek. Sokkal érdekesebbnek találtam a backend-et mint a frontend-et. Elkezdtem tanulgatni a C#-ot, SpringBoot-ot, Python-t. Eléggé belemélyültem a témába és úgy döntöttem, feljebb lépek. Jelentkezni fogok jövőre a Szegedi Tudományegyetem Programtervező Informatikus szakára.

Hol tartasz most?
Már túl is vagyok egy 80%-os emelt informatika érettségin, amit egyébként 90%-ban a tanfolyamnak köszönhetek. Óriási előny, hogy begyakoroltam a Java nyelvet a tanfolyamon. Elmondhatatlanul sokat számít az, hogy ismerek egy programozási nyelvet, ráadásul sokkal mélyebben, mint az a követelmény volt. Valamint most októberben nekiugrottam a közép matek érettséginek illetve egy angol B2 nyelvvizsgának. Remekül sikerült mindkettő, úgyhogy nagy reményekkel állok a felvételi előtt. 🙂

A tanfolyamnak tényleg nagyon sokat köszönhetek. Mondhatni ez indított el ezen az úton, amit végre sikerült kitűznöm magam elé, így 27 évesen. Ha a végén nem is a Java nyelvnél fogok kikötni, akkor is egy olyan tudást kaptam, ami sokszorosan megkönnyíti bármilyen más programozási nyelv elsajátítását. Nem bántam meg, minden centet megért.

Ha te is szeretnél Bálint (esetleg Imre, György vagy Edit) nyomdokaiba lépni, töltsd ki tesztünket!