Hogyan lettem GYED alatt programozó?

Interjú Bognár Edittel, a StudiCore-nál végzett junior Java programozóval

Bizonyára sokakban felmerül a kérdés, hogy mi kell ahhoz, hogy valaki tényleg sikeresen megugorja a pályaváltást. Milyen tényezők azok, amik hátráltatják, milyen tényezők azok, amik segítik ezt a lépést. Az alábbiakban közreadunk egy interjút, amelyet egy volt tanulónkkal készítettünk, aki amellett, hogy kisgyermekes Édesanya, önálló feladatokat kapó és megoldó junior programozó. Helyettem inkább beszéljen ő – Bognár Edit – saját magáról:

Hol tartasz most?
Lassan kilenc hónapja Java backend-es fejlesztőként dolgozom egy szuper szoftverfejlesztő cégnél, ahol már eddig is rengeteget fejlődtem, de a tanulás még korántsem ért véget.

Miért döntöttél úgy, hogy belevágsz a programozástanulásba?
Gyeden voltam otthon a kisfiammal, és úgy döntöttem, hogy nem az előző szakmáim egyikében (matematika-fizika szakos tanár, tankönyvfejlesztő szerkesztő) akarok majd tovább dolgozni a gyed/gyes letelte után, hanem új területen próbálom ki magamat. Baráti tanácsra esett a Java programozás tanulására a választásom. Azt kell, hogy mondjam, remek tanács volt, érdemes volt megfogadnom.

Mi alapján választottál képzési formát?
Mivel otthon voltam a másfél éves kisfiammal, nálam csak az online képzésforma jöhetett szóba, olyan tanfolyamot kerestem, amit teljes egészében otthonról el lehet végezni.

Mi volt a legnagyobb kihívás a tanulás során?
Az, hogy semmilyen informatikai előképzettségem nem volt, így minden új volt, mintha kínaiul akartam volna megtanulni. De aztán idővel sok sikerélményt begyűjtöttem, és ez erőt adott a tanulás folytatásához.

Mi segített átlendülni a nehezebb időszakokon?
Az, hogy nem akartam feladni. Mert úgy éreztem, hogy ha nehezen is, de sikerül majd megoldanom az adott feladatot, illetve sikerül megértenem az adott elméleti részt. És ez mindig így is lett. Így utólag már nyilvánvaló számomra, hogy nagy butaság lett volna bármikor is feladni.

Mi volt a tapasztalatod a munkaerőpiacon, az interjúkon?
Nagynevű cégekhez nem sikerült bejutnom, de a kevésbé ismert cégeknél sikerültek az interjúim. Két helyre is felvettek volna, én dönthettem, hogy melyik ajánlatot fogadom el végül. Mindez a munkakeresés elkezdése után két héttel történt. (Azóta is folyamatosan keresnek meg fejvadászok, de nyilván ez már nem érdekes a számomra.)

Hogyan telik egy napod? Mik a tapasztalatok, így pár hónap után a szakmában?
Lényegében egész nap programozok, és közben rengeteg új dolgot tanulok.

Mennyire volt elég a tanfolyam anyaga a boldoguláshoz a munkahelyeden?
Nagyon jó alap volt, és az interjúhoz is elég volt, de utána még rengeteget kellett, és kell most is tanulnom.

Mit tanácsolnál azoknak, akik most készülnek belevágni vagy épp kicsit megakadtak?
Ha sikerült jól megírniuk a tanfolyam belépő tesztjét, akkor az azt jelenti, hogy rendelkeznek azzal az észbeli, logikai képességgel, ami a tanfolyam elvégzéséhez szükséges. Így már csak a szorgalmukon és kitartásukon múlik, hogy végigcsinálják-e a tanfolyamot. Érdemes.

Ha te is szeretnél Edit nyomdokaiba lépni, töltsd ki tesztünket!