Bosszankodásmentes számítógépválasztó

Nyilván most is valamilyen számítógépről nézed ezt az oldalt, még akkor is, ha okostelefonnak vagy tabletnek hívják pontosabban… Jó, ha tudod, hogy a tablet és az okostelefon nem alkalmas programozásra, és a laptopoknak sem mindegyik változata alkalmas erre a feladatra. Internetezéshez, filmezéshez elmegy, de programozásnál a hajadat is kihullatod.

Igazából sok ember akkor szembesül ezzel a ténnyel, amikor elkezd programozást tanulni, és a gépe lassú, sokáig tölt, egy kínszenvedés rajta programokat írni (néha még egyszerűket is).

És ami még ennél is rosszabb… ha váltanál, bemész egy üzletbe (esetleg megkéred ismerősödet, gyerekedet, hogy segítsen), költesz rá több százezer forintot, és azzal szembesülsz, hogy a gép amit vettél, mégsem jó. Vagy jó, de vannak benne akár 50-80.000 Ft-os alkatrészek, amiket SOHA nem fog kihasználni a programozás folyamán.

Összeállítottam egy rövid útmutatót, amiben leírom, hogy

  • hogyan válassz úgy számítógépet, hogy alkalmas legyen programozáshoz, azaz biztosan elkerüld a bosszankodást, mely több százezer forint kifizetése után jelentkezik, amikor rájössz, hogy bizonyos paraméterek nem jók. Ez általában már jóval a 8 napos visszavásárlási határidő után jön el. Hiszen mire megérted az összefüggéseket, már nehéz visszacsinálni.
  • el tudod dönteni segítségével, hogy a mostani géped mennyire alkalmas rá, és be tudsz ütemezni esetlegesen egy gépvásárlást a közeljövőre, ha mégsem lenne megfelelő
  • ha már gépvásárlás, akkor pénzt tudsz spórolni azzal, hogy leírom neked, hogy milyen részegységek azok, amikre NEM kell pluszpénzt áldoznod, hogy jó legyen, hiszen nem fontos a programozás szempontjából. Ez akár több tízezer forint is lehet!
  • mindeközben egy olyan bevezetőt is olvashatsz a számítógépekről, ami egy leendő programozótól is abszolút elvárható.
  • mindezt egy helyen, összegyűjtve, nem kell órákat barangolnod a neten, hogy összeszedd az infókat, végignézd a véleményeket, ütköztesd az álláspontokat, kiigazodj a szaknyelv dzsungelében… Ez mennyi időbe is kerül? (…mennyi is a jelenlegi órabéred?)

Hamarabb volt számítógépem, mint ahogy a mai architektúrák (a „PC-k”) elterjedtek volna, és a C-64-től kezdve folyamatosan használtam valamilyen gépet. Jó 25 éve. Ezalatt sokezerszeresére nőtt a kapacitás minden szempontból: a gyorsaság, a tárolókapacitás rengeteget fejlődött. Kikristályosodtak bennem azok az alapelvek, amik egy jó programozógépet jellemeznek. Mi kell bele és mi nem. Az elveimet ki is próbáltam: ennek megfelelően vásároltam előző és mostani konfigurációmat is.

És most megosztom veled… 25 év gépvásárlási és -birtoklási tapasztalatát.

Ára 1980 Ft. (3,95 EUR + ÁFA*)

* – az eurós árak nettóban értendők, EU-ban élők számára, melyhez a lakóhely szerinti ÁFA számolandó hozzá.

Kérlek, válaszd ki a megfelelő fület a lakóhelyed megadásához!