Szobafestőből egy app fejlesztője

Interjú Csögör Györggyel, a StudiCore volt tanítványával

Nagyon sok kérdést kapunk az ügyfélszolgálatra azzal kapcsolatban is, hogy mely szakma képviselője válhat programozóvá, és melyiké nem, mik az ezzel kapcsolatos előfeltételek.
Sokan meg vannak győződve arról, hogy ha eredetileg nem valamilyen „reálos” szakmát űz az ember (pl. matematikatanár), akkor soha nem lehet belőle programozó.
Mi nem ezt tapasztaljuk.
Volt már tanítványunk, aki ügyvéd, projektmenedzser, hangmérnök/technikatanár, angol-magyar fordító, CNC-esztergályos előélettel lett programozó (ők mindannyian már jó ideje programozóként is dolgoznak).
A mostani interjúnk Csögör Györggyel, egy USA-ba szakadt hazánkfiával készült, aki a StudiCore-nál tette meg első lépéseit az Android-programozás felé.

Mivel foglalkoztál, mielőtt a kurzust elkezdted volna?
Fiatalon, pályakezdőként a 2000-es évek elején szinte lehetetlen volt munkát találni Magyarországon. Egy év munkakeresés után protekcióval sikerült elhelyezkednem egy ismert magyar bolthálózat raktárában. Később szerettem volna világot látni és jobb fizetést kapni, ezért nemzetközi árufuvarozó lettem.
Ennek a munkának a világválság vetett véget, utána egy benzinkúton kaptam állást.
Majd pár év múlva külföldre költöztem, jelenleg az USA-ban élek. Most az építőiparban dolgozom, szobafestő vagyok.

Milyen céljaid voltak a programozás megtanulásával?
Elsősorban egy olyan szakmát szerettem volna elsajátítani, amiben folyamatosan lehet fejlődni, mindig találok új kihívásokat és szellemi munkát végzek.
Az eddigi munkáimmal az volt a baj, hogy a tanulás részét fél – egy év alatt letudtam, és nem maradt más, mint az unalmas rutinszerű munka. Semmi változatosság, mindennap ugyanaz.
Ahhoz pedig hogy kitaláljam mivel szeretnék foglalkozni, majdnem 10 évre volt szükségem. A számítógépek mindig közel álltak hozzám, mindig bütyköltem valamit rajtuk, mindig volt valami windows-os probléma, amit meg kellett oldani, de valahogy a szoftverfejlesztés kimaradt. Aztán olvastam egy cikket – talán „A 10 legkeresettebb szakember” volt a címe – és az első 3-ban volt a szoftverfejlesztő is. Kicsit utánaolvastam,
milyen nyelvek vannak, mik a legelterjedtebbek, melyik az, amivel jól lehet keresni.
Így esett a választásom az Androidos app fejlesztésre, és ennek volt az első lépcsője a Java.
Rövid keresgélés után megtaláltam a StudiCore Online Java tanfolyamát.

… és utána?
A tanfolyam elvégzése után tanultam még XML-t, majd Android applikációfejlesztést. Jelenleg is online tanulok, a Udacity Developing Android App kurzusát csinálom.

Mi alapján választottál képzési formát?
Mivel egy átlagos munkanapon 8-10 órát dolgozom, és még 1-3 órát ülök kocsiban, így nem jöhetett szoba más csak az online képzés, ahol magam tudom beosztani az időmet, és nem vész el még több az iskolába járás miatt.

Mi volt a legnagyobb kihívás a tanulás során?
Igazából az egész tanfolyam nagy kihívás volt. Ahogy haladtam a tananyagban, úgy vált egyre összetettebbé az egész, de számomra a legnagyobb próbatétel a saját program elkészítése volt.

Mi segített átlendülni a nehezebb időszakokon?
A tanfolyam alatt – ugyanúgy mint az életben is – voltak hullámvölgyek. Szerintem ezt minden embernek egyénileg kell megtanulnia kezelni.
Én mindig a végső célra gondoltam és arra hogyha sikerül, egy jobb egzisztenciát építhetek ki magamnak, és azzal foglalkozhatok, amit szeretek.
Mindig ez lebegett a szemem előtt, ebből merítettem erőt a folytatáshoz.

Mi volt a tanfolyamunk legnagyobb értéke a számodra?
Természetesen a legnagyobb érték maga a tudás, amit megszereztem, de tanultam egy kis önismeretet is.

Mit tanácsolnál azoknak, akik most készülnek belevágni, vagy épp kicsit megakadtak?
Hogy ne féljenek belevágni új dolgokba, és ha már elkezdtek valamit, soha ne adják fel!

Hol tartasz most?
Mint említettem, jelenleg is még Android applikációfejlesztést tanulok, illetve már készítettem egy önálló alkalmazást is: GFlashlight FE a neve, letölthető a Play áruházból.
Egy kísérlet, hogy átlássam a publikálás menetét az elejétől a végéig.
Egy zseblámpa appról beszélünk, ami jól jön, ha lerobbantál az autóval, vagy csak a sötétben keresed a kulcslyukat. Különlegessége, hogy kiegészítettem egy SOS morzejellel és egy változtatható intenzitású stroboszkóp funkcióval. Az SOS funkció különösen jól jöhet vészhelyzetben, a stroboszkóp funkció is használható buliban, biciklizés közben vagy figyelem felkeltésre. Ja, és garantálom, hogy az én applikációm nem fog adatot gyűjteni, és harmadik félnek küldeni senkiről sem. 🙂

Milyen programozási és üzletépítési tapasztalatokra tettél szert az appok fejlesztésével kapcsolatosan?
Az applikáció fejlesztésben rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem.
Nem gondoltam volna, hogy egy egyszerű zseblámpa applikáció elkészítése is rengeteg kihívással jár. Kezdve a program működésével, hogy a legtöbb eszközön elérhető legyen, a grafikus interfész megtervezéséig, az apphoz tartozó ikonok gyűjtése, készítése, átméretezése, az Android Studio illetve a Play Console kezelése, a különböző Google accountok használata és – ahol most tartok – az app kereső motor optimalizálása (ASO – app search engine optimalization).
Egy app ugyanis attól még nem lesz sikeres, hogy elkészült, és feltetted. Rengeteg program található a Store-ban, és – mint kiderült – az appokat is optimalizálni kell a keresőre akárcsak a weblapokat. Szóval ez a mostani projekt. Meglátjuk, hogy alakul!

Ha te is szeretnél György (vagy Edit) nyomdokaiba lépni, töltsd ki tesztünket!