Az IT piac hanyatlik, miért legyek programozó?

Létszámcsökkentések, kirúgások, hanyatló IT szektor. Ismerős? Tele vannak a hírportálok ehhez hasonló címekkel. Bezárnak iskolák és amúgy is, itt az armageddon. Vagy mégsem? 

Mi van, ha ez nem a teljes igazság?

A 2008/2009-es válságot a most legaktívabb és vásárlóerő szempontjából legerősebb 40-es korosztály már a munkaerőpiacon élte meg.

Az IT piac hanyatlik? Első kézből szerzett tapasztalatokat a pánikról, a média katalizátor szerepéről a válságban és az azt követő fellendülésről is. 

Majd következett 2020 és a Covid, amikor is sorra dőltek be a vállalkozások, leállt a turizmus és a vendéglátás, rengetegen veszítették el a munkájukat. Most volt, de mintha már nem is nagyon emlékeznénk rá. Aztán jött a háború és az elszálló inflációNem egyszerű, de a világvége még egyszer sem jött el. Ami közös ezekben a történésekben, hogy hosszabb-rövidebb idő alatt, de visszaállnak a dolgok, ha kicsit más mederben is. 

Mert mi volt 2008 után? Erőre kapott az ingatlanpiac, igaz megváltoztak a kondíciók, de következett a felívelés.

Mi történt a bedőlt vendéglátókkal és a kirúgott alkalmazottakkal a Covid után? Aki kihúzta, talpra állt, aki nem váltott pályát, vissza tudott menni dolgozni, és folyamatosan emberhiánnyal küzd az ágazat a mai napig. Az emberek visszaültek a repülőkre, elkezdték költeni újra a pénzüket és tele vannak a szállodák. 

Az infláció kicsit megroppantott mindenkit, de azon is sikerült túljutni (ha nem generáltak mesterséges hiányt) a piac helyreáll. Látjuk a folyamatot magunk előtt. 

Persze ez durva leegyszerűsítése a gazdasági folyamatoknak, de a cél inkább a dolgok dinamikájára való rámutatás, mint a részletes elemzés. Az elemzésekhez vannak nálunk sokkal képzettebb szakértők. 

Az elmúlt évek őrületes IT fejlesztései valóban kezdenek alábbhagyni, kezdenek visszaszorulni a fejlesztések és mindenki óvatosan kivár. (Az AI fejlődését most nem kevernénk bele, annak szentelünk majd külön egy gondolatsort.) 

Azonban ne felejtsük el, hogy a technológia mennyire a mindennapjaink része lett. Attól, hogy a befektetők óvatosak, az emberek újabb telefont, még okosabb órát és még kényelmesebb megoldásokat akarnak majd az életük MINDEN területén, kezdve az okosotthontól, az autók vezetéstámogató rendszerein át, az intelligens bluetooth-os fogkeféig. És akkor nem beszéltünk az ipar vagy a kereskedelem igényeiről, ahol még hatékonyabb folyamatokat, még stabilabban működő rendszereket, még könnyebben kezelhető programokat szeretnének. 

Hogy mire is akarunk ezzel kilyukadni?

Arra, hogy az átmeneti leszálló ágat felívelés fogja követni, mert egyszerűen nem fogunk visszafelé menni. Nem fogunk lemondani arról, hogy egy mobillal, gyakorlatilag az egész irodánkat a zsebünkben hordhatjuk, nem fogunk lemondani arról, hogy még biztonságosabban és kényelmesebben autózzunk és nem fogunk lemondani arról, hogy még egyszerűbben szervezzük meg a munkánkat, az életünket. A bluetooth-os fogkefében nem vagyok biztos, hogy sokáig velünk marad, de jön majd helyette valami más. 

Ami a fentebb felsoroltakban azonban egészen biztosan közös, hogy programozók is kellenek a megalkotásukhoz, fejlesztésükhöz, működtetésükhöz. Nem nagyon tudunk elképzelni olyan jövőt, ahol ne lenne szükség szakemberekre és emberi erőforrásra, AI ide vagy oda.

Ha az eddigi trendeket vesszük alapul, akkor valóban van most egy átmeneti fék az ágazaton, ami eltarthat pár évig. Utána azonban elkerülhetetlen lesz a felívelés. 

És hogy hogyan érint ez bennünket, egyszerű halandókat, akiket érdekel a programozás? Remek lehetőséget teremt a fejlődésre. A fékezés, a lelassulás időszaka, mindig teret nyit a fejlődésnek és a tanulásnak. A Covid alatt, a lezárások idején, volt, aki új tudást szedett magára, volt, aki a kilókat… Nem mindegy, honnan indulunk, ha kiengedik a féket. Ez a legjobb időszak a tanulásra: nincs nagy nyomás, nincs time rush, ellenben mikor újra beindulnak a dolgok, hihetetlen előnnyel lehet elindulni az újra felívelő piacon és beszállni a versenybe. 

Gondolj bele!

Mondjuk 2027 tavaszára úgy felpörögnek a dolgok, hogy megint két kézzel kapkodnak a programozók után. Szerinted ki fog jobb esélyekkel indulni: aki akkor ébred fel és kezd el őrülten iskolát keresni, hogy megtanulja, vagy aki nekiállt már 2024 tavaszán tanulni, elmélyült a tudása és több saját hobbiprojekt van a portfóliójában? 

Nem olyan nehéz a válasz.