És akkor jött az AI…

Az elmúlt időszakban egyre több területen lehet hallani, hogy mekkora fenyegetést jelent az AI, azaz a Mesterséges Intelligencia. Kihat a nyelvoktatásra, a filmiparra, a programozásra és milliók fogják elveszteni a munkájuk, hacsak nem igáznak le előbb a robotporszívóink… 

Szóval mi valós és mi nem jelenleg az AI veszélyeivel kapcsolatban? 

Ha végignézzük az emberiség történetét, egy dolog biztos benne, az pedig a változás. Ebből következik, hogy Darwin eléggé fején találta a szöget: 

Robotporszívók lázadása

„Nem a legerősebb marad életben, nem is a legokosabb, hanem az, aki a legfogékonyabb a változásokra.“

Amikor megjelent a mozi, mindenki azt gondolta, hogy vége a színháznak. Amikor megjelent az e-book olvasó, mindenki azt gondolta, nem lesz több nyomtatott könyv. Amikor a sajtó felköltözött az internetre, akkor azt gondoltuk megszűnnek a papír alapú lapok, magazinok. Persze mindegyik komoly változást hozott és oda-vissza hatottak egymásra a dolgok, de még mindig van könyv és újság és még mindig hónapokkal előre kell jegyet foglalni bizonyos előadásokra, akkora az érdeklődés.

Ok, de hogy jön ide az AI?

Mint minden új, komoly felfedezés, ez is rémisztő lehet. A sci-fiken, utópiákon és disztópiákon nevelkedettek számára talán másért, mint akik az állásukat féltik. 

Ugyanúgy, mint anno a gőzgép, az AI is valószínűleg át fog alakítani sok mindent, de egyrészt nem azonnal, másrészt nem egyik napról a másikra. 

Amit érdemes már a legelején tisztán látni, hogy ez nem más, mint egy eszköz. Egy ugyanolyan eszköz, mint mondjuk a láncfűrész, amit lehet jól és rosszul is használni. Felgyorsíthat folyamatokat? Igen. Kiválthat bizonyos munkaköröket? Igen. Tud teljesen emberi irányítás és felügyelet nélkül működni? Nem és nem is valószínű, hogy ez megtörténne.

A programozás összetett dolog, kell hozzá logika, elemző képesség, stratégiai gondolkodás, rendszertervezés, kreativitás és még ezer más képesség. Ez olyan komplex folyamatokat kíván, amit nagyon nehéz lenne elvárni egy programtól.

Arról nem is beszélve, hogy az ügyfelektől a legritkább esetben kap a programozó pontos kérést: nem tudják részleteiben mit szeretnének, nem látják, hogy hogyan kellene egymásra épülnie az egyes elemeknek és mi, mire van hatással. 

Azonban tény, hogy érdemes megismerni és megtanulni használni, mint eszközt, ám ekkor sem lehet kritika és szaktudás nélkül elfogadni mindent, amit kiad magából. A programozó munkájának kb. 15%-a a valódi kódolás.

Ebben tud segíteni az AI:

a repetitív feladatokban tud gyorsítani, de ehhez az kell, hogy nagyon pontos utasításokat kapjon. Azonban néha tovább tart az utasítást megfogalmazni, mint elvégezni magát a feladatot. 

Olyan mint az internet: hiába van fenn a neten a világ összes tudása, mégis egyre ostobábbak nagy tömegben az emberek és egyre komolyabb tudás és fejlett kritikai gondolkodás kell ahhoz, hogy kiszűrjük a releváns, valós információkat. A hatalmas tömegben elérhető információ között komoly arányban vannak egészen egyszerűen ellenőrizhet téves állítások is, ennek ellenére soka mégsem gondolnak utána, pl., hogy a Föld lapos, Ausztrália nem létezik és a madarak igazából drónok.  (Hiába hitte azt sok gondolkodó, hogy az emberiség magasabb szintre fog lépni, ha mindenki számára elérhető lesz a tudás, ez sajnos nem történt meg.) 

Ha nekiállsz kódot generáltatni bármelyik AI eszközzel, nem árt tisztában lenni azzal, hogy milyen minőség az, amit magad előtt látsz. Hogy nem tart-e tovább debugolni (sokszor de), mint megírni a kódokat. Arról nem is beszélve, hogy komoly tudás kell a hibák felismeréséhez és javításához. 

Sült oldalas

A Google fordító is egy nagyon jó eszköz, de nem árt, ha ismered a nyelvet valamennyire mielőtt belefutsz furcsaságokba: 

Azért biztos, ami biztos, megkérdeztük az érintettet is a témáról:

AI1
AI2

Nem érkezett még el az idő, hogy sarokba dobjuk a klaviatúrát és nekiálljunk kertészkedni (hacsak nem erre vágysz), ellenben a legjobb időszak arra, hogy új ismereteket szerezzünk.
Ha a jövőben is használható tudást akarsz, akkor érdemes a biztos alapokra építve folyamatosan fejleszteni magadat, figyelni az új trendeket és alkalmazni őket, mert ahogyan halad előre az idő és fejlődik a technológia, egyre magasabbra kerül a belépő szint. Ahogyan Darwin is mondta, a végén az él túl, aki a legjobban alkalmazkodik