Szállítmányozásból a számítógépek világába, teljesen kezdőként – interjú Móró Gáborral (2. rész)

Egy teljesen új szakmába belekezdeni, sosem zökkenőmentes feladat. Millió kis hangot, kifogást kell legyőzni magunkban ahhoz, hogy sikerüljön. De ha igazán akarjuk és a megfelelő lehetőség jön szembe, csak hinni kell benne, hogy sikerülni fog és megtenni az első lépést. 

Így került Móró Gábor életébe egy hirdetésen át a StudiCore és képzései, ami megváltoztatta az életét. 

– Mi volt a tapasztalatod a munkaerőpiacon, az interjúkon?

Körülbelül egy éve kezdtem el munkát keresni és önéletrajzot küldözgetni. Több állásbörzén is részt vettem, sajnos nagy része online zajlott a járvány helyzet miatt. Legnagyobb a HVG állásbörze volt és attól is vártam a legtöbbet. Több mint harminc helyre adtam be CV-t, sok online interjún átestem, több kevesebb sikerrel.

Ami a legelső pillanatban feltűnt, ezeken a börzéken, hogy 60-70%-a az állásajánlatoknak az IT szektorból érkezett. Volt java, C#, C++, Python, BI fejlesztői állás, aztán full- stack minden nyelven, DevOps szakember, Architek és a sornak még közel sincs vége.

A cégek harcolnak a fejlesztőkért és egymás elől halásszák el a jelentkezőket, akit érnek, visznek. Megdöbbentem, hogy mennyire nagy hiány van szakemberekből ezen a területen.

Arra gondoltam, hogy ezek alapján nem is lesz olyan nehéz találni számomra megfelelő állást. Borzasztó nagyot tévedtem, talán ekkorát még eddig sosem. A 30+ jelentkezésből, ha jól emlékszem talán hárman írtak vissza és mindegyikük csak annyit, hogy köszönik, de az állást betöltötték vagy esetleg jelenleg nincs a számomra megfelelő pozíció, de a rendszerben megmaradok és jelentkeznek, ha találnak nekem valót.

Azóta egy emailt kaptam, ami egy akadémiára invitált és ha elvégzem állásgaranciát adnak C++ nyelven. Később rájöttem, hogy mi történik az IT iparágban. Hiába hirdetnek junior szintű állást. Olyan elvárások vannak, amiket tapasztalat nélkül képtelenség teljesíteni. Rengeteg a lehetőség annak, akinek sikerül egy helyre bekerülni és pár év tapasztalatot szerezni. Akkor már nem keres az ember állást, gyakorlatilag levadásszák.

A történethez hozzá tartozik, hogy a Spring tanfolyamot akkor még el sem kezdtem, a Html és CSS is előttem volt. Nem volt egyéb a kezemben, mint egy Java SE, Git és Maven.

Ezek elengedhetetlenek természetesen, de manapság egy webes alkalmazás fejlesztésére szolgáló framework ismerete nélkül nagyon nehéz munkát találni. Persze van kivétel, nekem szerencsém volt. Azóta elvégeztem a már említett tanfolyamokat, sokat fejlődtem önerőből is, illetve a munkahelyi tapasztalatokkal együtt már azt gondolom, hogy sokkal nyitottabbak lennének a munkaadók még akkor is, ha juniorként jelentkeznék ismét és kibővíteném az önéletrajzomat.

– Most, hogy már programozóként dolgozol: Hogyan telik egy napod? Mik a tapasztalatok, így több mint egy év után a szakmában?

Az IT világ nagyon kiéleződött a járványhelyzet alatt az úgynevezett home office-ra.

Ez az a munka, ami otthonról is végezhető, ráadásul egyre több cég hirdeti a távmunka lehetőségét. Kipróbáltam pár hétig és nekem nem vált be. Egyébként mostanában nálunk többször előkerült a téma, hogy jó lenne az irodai jelenlétet fokozni.

Nagyjából ugyan úgy indul a reggel, mint bárki másnak. Mivel én szeretem, amit csinálok és szívesen megyek be az irodába, így sokkal kiegyensúlyozottabbak és stresszmentesebbek a napjaim, mint korábban. Ott tartok, hogy a munkám lassan a hobbimmá vált.

Napi feladataim változatosak, nincs két egyforma nap, mindig van valami újdonság, amivel foglalkozni kell. Néha csak egy tesztet kell írni, máskor egy komplexebb logikát vagy egy új feature-t. Vannak olyan napok amikor meetingek vannak és személyesen kell részt venni, de olyan is sokszor előfordul, hogy online tartják. Vannak belsős oktatások és előadások az új trendekről és technológiákról és van olyan eset is amikor nekem kell részben vagy egészében elkészíteni az anyagokat vagy előadást tartani.

Sokszor előfordul egy feladat közben, hogy valamit nem tudok akkor dokumentációkat olvasok és keresek megoldást az adott problémára az interneten.

– Mennyire volt elég a tanfolyam anyaga a boldoguláshoz a munkahelyeden?

Említettem már, hogy mikor el tudtam helyezkedni akkor csak Java SE, Git és Maven tanfolyam volt elvégezve így ezekkel kellett boldogulnom és meggyőzni a munkaadót, hogy érdemes belém fektetni pénz és energiát. Az elvégzett tanfolyamoktól kaptam egy alap tudást, amire úgy gondolták, hogy érdemes építeni.

Mint minden oktatóanyagban vagy tanfolyamon, itt is vannak olyan részek, amik nem térnek ki részletesen mindenre és olyan témák is vannak, amivel nem fogunk találkozni. Viszont egy nagyon biztos és stabil alapot biztosít a tovább fejlődéshez. Nem elhanyagolható emellett az önfejlesztés de az is csak akkor működik, ha van egy kezdő tudás a háttérben.

Azt gondolom, hogy a legjobb döntést hoztam, amikor a StudiCore tanfolyamait választottam. Be is bizonyosodott, hogy valóban megkaptam az a tudást, amivel el lehet indulni és tovább fejlődni. Majd, amikor a Spring tanfolyamot elkezdtem akkor szembesültem igazán azzal, hogy minden, amit addig tanultam azért volt, hogy megalapozza azt, ami rám vár.

Arról is beszéltünk, hogy webes fejlesztés nélkül nem lehet érvényesülni. A Spring tanfolyam segített hozzá, hogy az addigi tudásomat még jobban elmélyítsem, látóteremen sokkal jobban kibővítsem. Megértettem sok olyan dolgot, ami korábban homályos volt és tanultam olyan újdonságokat, amiről tudtam, hogy létezik. Ez a tanfolyam a korona,  ennek elvégzésével tudtam biztosítani a helyemet a munkában és ez adta meg a lehetőséget arra, hogy a ranglétrán is előbbre jussak.

– Mit tanácsolnál azoknak, akik most készülnek belevágni vagy épp kicsit megakadtak?

Azoknak, akik még nem döntöttek csak gondolkodnak, vagy érdeklődnek a programozás iránt azt tudom javasolni, hogy amielőbb kezdjenek bele. A StudiCore-nál van lehetőség az első öt anyagrész kipróbálására. Ha nem tetszik, nem veszít semmit. Ha tetszik, akkor meg csinálják és ne adják fel.

A legtöbb tanuló ott szúrja el, hogy nincs elég türelme és kitartása. Lesznek hullámvölgyek, nehéz pillanatok, de mindig a cél lebegjen a szemük előtt. Akik viszont már elkezdték és kicsit elakadtak vagy akár úgy érzik, hogy az előttük álló akadály leküzdhetetlen, nekik is azt javaslom, hogy türelem és kitartás.

Ilyen esetben ott kell hagyni aznapra a tanulást, el kell engedni és kikapcsolni, aludni rá egyet. Másnap frissen nyugodtan neki kel állni újra és biztos, hogy lesznek olyan gondolatai, amivel előbbre tud jutni.

Ha még ez sem segít akkor jöhet a mentor. Azért van, hogy segítsen. Nem a megoldást fogja elárulni vagy elküldeni, hanem ad egy eszközt, egy ötletet, amivel rávezet a megoldásra. Azt ne várd, hogy helyetted megcsinálja, nem az a dolga. Ő csak veled tart az úton és nem helyetted teszi azt meg.

Fontos, hogy merj kérdezni és tudj tanulni a kapott válaszból. Ne sajnáld az időt arra, hogy valaminek jobban utánanézz és tegyél meg mindent a fennálló probléma megoldásának érdekében. Nem a mentorod jelenti a megoldást hanem Te magas vagy a megoldás. Ha ezzel tisztában vagy, akkor minden akadályt el tudsz hárítani a tanulási folyamat alatt.

Ha téged is érdekel a programozás, és kedvet kaptál, hogy kipróbáld magad ezen a területen, a tanfolyamunkról itt olvashatsz részletesen. Ha pedig egyszerűen csak szeretnél mielőbb belevágni, látogass el a StudiCore Online Simple oldalára. Kezdd el még ma!