109 éve született Alan Turing

Alan Turing, matematikus, a számítástechnika egyik úttörője.
A második világháborúban a németek Enigma nevű rejtjelező gépének feltörésében játszott kiemelkedő szerepet. A becslések szerint ez az eredmény 2 évvel rövidítette le a második világháborút.
Nevéhez kötődik a Turing-gép koncepciója is. A Church-Turing (hipo)tézis szerint minden algoritmikusan megoldható probléma megoldható Turing-géppel is.
1945 és 1948 között elméleti munkákat publikált programozásról, neurális hálókról, mesterséges intelligenciáról. Őhozzá kapcsolódik az ún. Turing-teszt is, ami képes megállapítani a válaszokból, hogy annak adója (egy gép) valóban gondolkozik-e.
Atlétizált, leggyakrabban futott, az 1948-es londoni olimpián sérülés miatt nem indult.
1952-ban sakkprogramot is írt.
Ugyanebben az évben derült fény homoszexualitására is, ami akkor még törvénybe ütközőnek számított. Büntetésként az egy éven át tartó libidócsökkentő hormonkezelést választotta a börtön helyett. Az ügy folyományaként elveszítette a kódtörői állását is a Government Communications Headquartersnél.
Halálát ciánmérgezés okozta, mely vélhetően egy almából származott.
2009-ben Gordon Brown brit miniszterelnök bocsánatot kért a vele szembeni visszataszító bánásmódért, 2013-ban királyi kegyelemben részesült. 2019 júliusában a Bank of England bejelentette, hogy az új 50 fontos bankjegyen az ő arcképe szerepel majd.