Overhead

Egy újabb informatikai fogalom, amivel találkozhatsz, ha szakmai szövegeket olvasol, vagy esetleg egy programozóval, szoftverfejlesztővel beszélgetsz, ugyanis az ő szókincsükbe hajlamos átszűrődni ez a szó.

Miről is van szó?

A cél szempontjából fölösleges, de szükséges erőforrást jelöli.

Hétköznapi példával élve:

Ha el akarsz menni úszni egy órát, akkor az a 60 perc, amit a medencében töltesz, az a cél. Az odautazás, átöltözés, utána zuhanyzás, visszaöltözés, hazautazás: szükségesek a cél megvalósulása szempontjából, de tulajdonképpen feleslegesek. Ez az overhead. Cél természetesen, hogy az overheadet józan mértékben csökkentsük: pl. ha van egy medencéd a házad mellett, akkor nem kell egy órát utaznod oda-vissza, hogy úszni tudj: átöltözöl, csobbansz, lezuhanyzol, visszaöltözöl, kisebb az overhead. (De persze ha nincs medencéd még, akkor azt meg kell építtetni, szóval sokaknak marad az uszodába járás és a nagy overhead).

Az overhead fogalmat nemcsak időre, energiára használják, lehet az bármi, számítástechnikai értelemben pl. tárterület is, amin nem tárolunk számunkra értékes adatot, de szükséges ahhoz, hogy adminisztráljuk az eltárolt információt. Mint a könyvtárban (régen) voltak a katalóguscetlik. A négyzetméter, amit elfoglaltak a könyvtár területén belül, nem volt használható értékes adatok (könyvek, magazinok) tárolására, de mégis szükséges volt a jelenlétük, különben nem találtunk volna meg semmit a könyvtárban. Tulajdonképpen a katalógus is overhead. Vagy egy könyvben a tartalomjegyzék és a tárgymutató.

A mi oktatási anyagunkban szerepel pl. a Java különböző lista (adatsorozat tárolására való) eszközei (LinkedList, ArrayList) overheadjének számítása, analízise is.

Pasztuhov Dániel