Mennyi idő megtanulni programozni?

Szuper kérdés, a kezdőket érthetően nagyon érdekli, hiszen tudni szeretnék, hogy mekkora idő- és energiaráfordítással kell számolniuk a siker érdekében.

A válasz azonban nem olyan egyszerű, több szempontból sem:

  1. Mit nevezünk annak az állapotnak, amikor az ember „tud programozni”?

    Hogy analógiával éljek (szoktam), azt is kérdezhetném, hogy mennyi idő, míg az ember megtanul gitározni, megtanul főzni vagy autót vezetni? Maradjunk csak a gitározásnál: nem mindegy, hogy most a tábortűz körül elpötyögött két-három nótáról beszélünk, vagy arról, hogy valaki egy neves és virtuóz gitáros. Ha autóvezetésről beszélünk: lehet szint az, hogy valaki leteszi a forgalmi vizsgát, de ahhoz, hogy igazán rutinos sofőr legyen, még évek kellenek, és célszerű még egy vezetéstechnikai tréning is. Vagy a főzés: nem mindegy, hogy az ember megcsinál egy ételt, és az ehetőre sikerül, vagy valaki a Costes mesterszakácsa lesz.

    Visszatérve a programozásra: nem mindegy, hogy csak valamit össze akarsz dobni a gépen, vagy munkát akarsz vállalni vele, esetleg szabadúszóként tevékenykednél, vagy te akarsz lenni korunk egyik programozó legendája… (Ilyen sorrendben egyre több és több idő)

  2. Mennyi időd van rá egy héten? Nem mindegy, hogy heti hét nap, napi 8-10 órát ráérsz, amikor csak ezzel tudsz foglalkozni, vagy van egy főállásod (amiben jól elfáradsz), mellette esetleg család, gyerekek, és napi 1-2 óra marad rá.
  3. Teljesen nulláról kezded, vagy valami mást tanultál már? A programozásban nagyon sok a hasonlóság a különböző eszközök, nyelvek között, így ha tanultál már egyfajta koncepciót, de más nyelven, akkor könnyen felszeded az újdonságokat, mintha mindent most kezdenél.
  4. Vajon milyenek a képességeid? Ha tanultál már programozást, akkor megvan a bizonyosságod, hogy mennyire vagy alkalmas programozónak. És ha nem? Ha soha nem tanultál még? Nos, érdekes azt látni, hogy sokkal többen alkalmasak a pályára, mint akik magukról azt el merik képzelni. Pl. volt egy ügyvéd tanítványom, aki ma Felső-Ausztriában dolgozik programozóként. De volt már angol fordító, technikatanár-hangmérnök-zenész, menedzser,… akik azóta már mind programozóként dolgoznak. Bárki bármit mond, a képességek fontosak! Ha szeretnéd magad letesztelni, összeállítottam egy tesztet, ami jól egybecseng azzal, amit magadtól programozás kapcsán várhatsz. Itt töltsd ki: Alkalmas vagy-e programozónak? teszt. (Ha jól sikerül, belépést nyersz az oktatási rendszerünkbe!)

    Mindent egybevetve:
    Ha munkát akarsz vállalni, teljesen nulláról, akkor szánj rá kb. 4000 órát az életedből. Kb. 1000 óra ahhoz fog kelleni, hogy munkát tudj vállalni a területen – egy cégnél, ahol tapasztalt programozókkal körülvéve tudod tovább bővíteni a tudásodat. A maradék 3000 órát pedig töltsd el ebben a környezetben: szívd magadba a kollégák tudását, tapasztalj, gyakorolj!

    Megjegyzés: Az első 1000 órával nagyon elővigyázatosan kell bánni, mert kezdőként sok veszély leselkedik az emberre, amelynek egy része csak megsokszorozza az időráfordítást, másik része viszont akár kudarchoz is vezethet. A lehetséges módokról a Hogyan tanulhatsz programozást? c. blogcikkemben írtam bővebben.

    Ha segítségre van szükséged, fordulj hozzánk bizalommal, segítünk a megfelelő irányba haladni.