Hogyan tanulhatsz programozást?

Akár választottál már programozási nyelvet magadnak, akár nem, biztosan felmerült a kérdés benned, hogy milyen módokon lehet a programozást megtanulni.

Összegyűjtöttem neked a lehetséges módokat. Ha analógiát szeretnék keresni rá, tegyük fel, elhatározod, hogy le akarsz fogyni és ezért sportolni kezdesz. Mindkét esetben milyen lehetőségeid vannak?

  • Autodidakta mód
    Ha abból indulunk ki, hogy az „interneten minden fenn van”, természetes módon adódik a gondolat, hogy megpróbálkozz egyedül, tutorialokat olvasgatva, nézegetve, otthon próbálkozva. Ha a befektetett pénzmennyiséget nézzük, ez a legolcsóbb módja. Van azonban néhány elsőre nem látható hátránya is:

    1. ez tart legtovább. Ha megakadsz valamilyen problémában, nem működik a programod, nem érted, miért nem működik, akkor nincs kitől kérdezni. Vagy ha kérdezel (interneten) nem biztos, hogy érthető választ kapsz. Vagy ilyen választ kapsz: Let me Google that for you. Ez mind idő. Ha az idődet is számításba veszed (mennyi pénzt kereshetnél azalatt az idő alatt, míg meddő módon próbálkozol egy adott probléma megoldásán), akkor ez egy elég drága megoldás összességében. (V.ö. ha személyre szabott edzésterv mentén haladsz, pontosabban ki lehet mérni az edzésadagokat, mint ha „csak úgy” letöltesz a netről valamit – ez utóbbi tovább tart).
    2. könnyű elveszíteni a fókuszt. Az internet (és a Facebook) elképesztő módon csábítanak arra, hogy csak úgy szörfözgess, pörgesd az idővonaladat, pillangóként szálldoss egyik virágról (weboldalról) a másikra, anélkül, hogy effektíve haladnál. Edzés esetén: ha fürdetni kellett a gyereket, inkább majd holnap súlyzózom.
    3. könnyű elveszíteni a motivációt. Nem úgy halad a dolog, belefutottál egy nehéz problémába, könnyű abbahagyni. Ahogy az edzést is.
    4. könnyű rosszul csinálni. Ez a programozásban nem egyértelmű, de ha egy erősítő edzést veszünk analóg módon, akkor érthetőbb: ha egy gyakorlatot nem jól csinálsz, akkor jobb esetben nem hat, rosszabb esetben pedig az egészségedet veszélyezteti. A programozásban meg rosszul tanulsz és gyakorolsz be valamit, az gáz.

    Ide sorolom még azokat a lehetőségeket is, amikor esetleg minimális pénzt fizetsz egy videóért, amit utána megnézhetsz, esetleg egy online rendszer, ahol esetleg kvízek, feladatok is várnak.

  • Tanfolyam
    Az edzés esetén ez a csoportos (pl. aerobic) óra, ezt szerintem mindenki ismeri.

    1. nem is nehéz elképzelni, hogy egy-egy aerobiccsoport is úgy épül fel, hogy vannak néhányan, akiknek kevés a terhelés, aki meg most kezdte, 10 perc után kidől. Míg egy aerobicedzésen a kezdő esetleg csak kidől, legközelebb újra jön, majd újra és újra, míg hozzá nem edződik a csoporthoz, a programozásban ha valaki egyszer kidől, az várhatóan úgy is marad. A tanulás megy tovább, az anyagok az előzőre épülnek, és ha egy lépést nem értesz, akkor onnan nehéz visszajönni.
    2. honfitársaink jelentős része egyszerűen nem mer mások előtt kérdezni, mert attól fél, hogy hülyének nézik, amitől meg elakad, és végül lemarad.
    3. ezért már fizetni kell
    4. viszont személyesen is tudsz kérdezni az oktatótól, így a személyes gondok is megoldásra kerülhetnek.
    5. itt még nem feltétlenül derülnek ki az egyéni hibáid, de legalább potenciálisan megvan rá a lehetőség.
    6. közösségi élményt ad
    7. kijelöli az oktatási kereteket: hely és idő, amikor az oktatás van, így – ha nem veszíted el a fonalat – motivál arra, hogy ne hagyd abba.
    8. Ebből következik az is, hogy általában utazni kell ahhoz, hogy igénybe vedd a lehetőséget, ami az időráfordítást növeli.
  • Egyéni oktatás
    1. Szó se róla, ezért a módszerért kell a legtöbb pénzt kifizetni.
      Cserébe viszont

    2. az adott terület szakértője csak veled fog foglalkozni
    3. a te programjaidat nézi át tüzetesen, javítja ki a hibáidat
    4. a te személyes kérdéseidre válaszol (1/1-ben az ember általában szívesebben és könnyebben is kérdez).
    5. a tempó maximálisan a te igényeidre van szabva.
    6. Az oktató személye és a rendszeres időpont motiválólag hat a haladásra és az esetleges otthoni gyakorlásra.
    7. Az oktató ideje véges és egy nap is csak korlátozott számú órát képes megtartani, és az valószínűleg nem hajnal 2-kor van.
      Edzés esetén is a személyi edző a leghatékonyabb forma.
  • StudiCore Online Pro
    Ebben a formában az egyéni oktatást az online elérés kényelmével és rugalmasságával igyekeztünk összekapcsolni.
    Egyéni oktatást kapsz abból a szempontból, hogy

    • a te személyes kérdéseidre válaszol az oktató
    • a te hibáidat keresi meg, valamint
    • a tempó hozzád igazodik,
    • az oktató segít fenntartani a motivációt, lelkesedést, képes támogatni is
    • az oktatónak számadással tartozol a haladásodról

    Viszont úgy építettük fel, hogy legyen rugalmas, így

    • lehetőséged legyen az anyagokkal hajnal 2-kor is foglalkozni, és
    • bizonyos szempontú értékelést még éjjel is kaphatsz a programjaidra.

    És nem utolsó online rendszer, ebből kifolyólag

    • nem kell utazgatni
    • a sok tanuló miatt kiforrottabb anyagokat kapsz
    • az élő egyéni oktatásnál alacsonyabb áron

    Nem próbáltad még? Töltsd ki a programozási képességfelmérő tesztünket, és ha legalább 55%-ra kitöltötted, akkor két hétig (de max. az első 5 fejezet) kipróbálhatod a StudiCore Online Pro oktatási rendszerünket.