Trendek az informatikában

Az előző blogbejegyzésemben az informatika világát egy folyóhoz hasonlítottam, mely részben gyorsan, részben viszont állati lassan változik.

Adódhat a kérdés, hogy mégis hogyan viszonyuljunk ehhez az egész informatikához, ami – ahogy a csapból is folyik – „rohamtempóban változik”.

Ahogy az előző írásomban is említettem, a rohamtempó olyan rohamos, hogy 40 éve találták ki azt az elvet, amit ma a programozásban használunk, és a mai számítógépek elveit 70 éve írták le.

Változások az ember élete alatt

  • Előfordulhat, hogy egyetlen új programozási paradigmát majd meg kell tanulnod, mielőtt nyugdíjba mész
  • Valószínűleg nem azon a programozási nyelven és környezetben fogsz dolgozni, mikor nyugdíjba mész, mint amiben most megtanulsz programozni, bár valószínűleg ebből a több nyelvből jó néhány azonos elvek mentén épül fel (mint amikor az ember egy új nyelvjárást tanul meg).
  • Jelenleg nagyon sok lehetőség van az informatikán belül, jól áll a szénája annak, aki most akar benne elhelyezkedni
  • Egy-egy programozási nyelv/környezet nagyon lassan múlik ki: ha egy cég kifejleszt egy programot egy adott környezetben, akkor azt kb. úgy kell elképzelni, mint amikor egy cég felépíttet egy irodaházat. Nagyon soká fogja csak lecserélni, és addig újítgatja, amíg csak lehet. Az újítgatás mindig sokkal olcsóbb, mint amikor újra kell építeni valamit, ez igaz az egy adott környezetben megírt szoftverekre is. (A vicces ebben az, hogy sokszor még verziókat sem váltanak: nem ritka, hogy 2-4 verzióval korábbi változatot használnak a cégek egy adott programozási környezetből).
  • Az informatika is hajlamos a fellángolásokra. Ha egy téma újszerű, akkor mindenre azt akarják ráhúzni, aztán hogy mennyire lesz tartós, azt az idő tudja eldönteni. Ilyen volt egy időben az XML. Mindent XML-lel „kellett” eltárolni. Aztán kevésbé lett érdekes, ma adattárolásra a JSON a menő.
  • Az informatikában kevés új van a nap alatt, de azt picit megváltoztatva rendszeresen újracsomagolják, és más néven visszavezetik. Majdnem ugyanazt, amit régen már kitaláltak (pl. régen arra figyeltünk, hogy a szoftver jól használható, ergonómikus legyen, ma pedig arra, hogy a user experience (UX) megfelelő legyen). Ahogy a TV2 is rendszeresen logót vált, de nagyrészt ugyanaz megy benne.
  • A legjobb az, ha a jól beváltat és a nagyon elterjedtet keresed. Erre a cégek már ráépültek, létrehozták a „digitális irodaházaikat”, úgyhogy eltűnni nem fog egyhamar a süllyesztőben, és akkor sem hirtelen. Akár egy évtizeded is lehet arra, hogy felkészülj a váltásra. Igen, a „gyorsan változó” informatikában.

Mik ma a forró témák?

  • okoseszközök: okostelefon, tablet
  • cloud: külső szervezet által menedzselt virtuális szerverpark
  • big data: kezdjünk valamit a rengeteg felhalmozott adatunkkal
  • webfejlesztés
  • NoSQL: az adatbázisok eddig egyeduralkodója az SQL nyelv volt (kb. 30 éven át), lényegében minden adatbázis ezt használta. Ennek vetélytársa lett a NoSQL. Az SQL-re rengeteg cég épített rá, úgyhogy nem egyhamar megy ki ez sem a divatból
  • funkcionális programozás az objektumorientált programozás kiegészítéseként, mint új paradigma. De amúgy ennek Javás vetületét mi tanítjuk

Ha még nem tetted, töltsd ki a programozási képességfelmérő tesztünket, ami ha jól sikerül, kipróbálhatod Java oktatási rendszerünket két hétig. Megtanulhatod benne a múlt (struktúrált programozás), a jelen (objektum-orientált programozás) és a közeljövő (funkcionális programozás) programozási paradigmáját is. Ha ezek megvannak, biztos alapokkal léphetsz be a programozási nyelvek arénájába.