Mi kell az elhelyezkedéshez? Diploma?

Jogosan merül fel a kérdés, hogy mi kell a programozóként való elhelyezkedéshez.

Kell-e diploma?

A leghatározottabban állíthatom, hogy nem, legalábbis a programozókat felvevő cégek 95%-ánál.
Persze örülnének neki, ha találnának olyan embert, akinek van, mert az azt jelenti – ha mást nem is -, hogy valahogy végigvergődött egy 3 vagy 5 éves képzésen. Ha oda is tette magát, és nem csak puskázott vagy végig szerencséje volt, azt jelenti, hogy számtalan követelménynek meg tudott felelni, néha képes volt éjt nappallá téve egy bizonyos dologra koncentrálni, azt végigcsinálni, van elég tanulási kapacitása arra, hogy bizonyos témaköröket elsajátítson.
Így tizenegynéhány év távlatából az egyetemről azt gondolom, hogy valójában egymással többé-kevésbé összefüggő tudományterületeket és szakmákat oktat, de a graduális képzés egyikbe sem megy bele olyan szinten, hogy azonnal használható tudással rendelkezzen a tanuló. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, saját kezébe kell vennie a karrierjének az alakítását, és már egyetem közben szimpatikus területen munkát kell vállalnia, akár gyakornokként.

Egy tanulói kérdés

Mennyiben van hátrányban az, aki tanfolyamot végzett, olyannal szemben, aki egyetemre járt? Értem ezalatt egyrészt azt, hogy anyagilag mekkora a különbség, másrészt hogy ki mennyire látja át összefüggéseiben a programkódot?
Egy egyetemet végzett diáknak szélesebb a látóköre, de valószínűleg a specifikus Java-tudása összemérhető azzal, amit mi tudunk nyújtani, sőt, azt gondolom, hogy a legjobb egyetemisták Java-tudásával is felvesszük a versenyt.
A programkód átlátásának képessége meg a rutintól és az intelligenciától függ, amihez az egyetemnek semmi köze nincs. Jó nevű egyetemre jártam, de sosem volt olyan gyakorlat vagy labor, ahol nagy programkódot kellett átlátni, legalábbis nem olyat, amit más írt.
A fizetés azt gondolom kicsit múlik csak a diploma létén vagy hiányán, inkább a tárgyalási képességeken és a cég igényeinek és a munkavállaló képességeinek egymáshoz való illeszkedésén múlik. UPDATE: Az imént jött szembe egy cikk: https://prog.hu/hirek/4823/hivatalos-nem-eri-meg-diplomat-szerezniuk-a-programozoknak

Mit szeretnének a cégek?

Amit a cégek leginkább szeretnének, az az, hogy a munkavállaló azonnal bevethető lenne, azaz megérkezik a céghez, leül a gépéhez, és elkezdi „termelni” a programsorokat. Akármilyen szépen is hangzik ez az elméletben, a valóságban sosincs így, még akkor sem, ha tapasztalt embert vesznek fel a vállalathoz. Meg kell tanulnia a céget, a viszonyokat, folyamatokat, a terméket, amit fejlesztenek (máskülönben honnan tudná, mások mit írtak le az elmúlt két évben?). De ez általában be is van kalkulálva, megvannak a megfelelő céges folyamatok rá.
Mivel ez nem is lehet meg, már annak is örülnének, ha minden hard skill, azaz technikai tudás a rendelkezésére állna az új munkavállalónak, minden olyan területen, amin a cég tevékenykedik. Ráadásul úgy, hogy nem kell tovább tanítani, hanem azonnal tud dolgozni. Az ilyen ember – ha találnak is – nagyon drága. Magas a bére, és általában fejvadász kell a pozíció betöltéséhez, ami szintén nem olcsó.
Szóval ez sem mindig van meg. Akkor legalább az legyen meg, hogy önállóan képes legyen a tudást megszerezni, és lehetőleg minél kevesebbet terhelje a már ott dolgozó tapasztalt kollégákat (hiszen általában azért vesznek fel új embert, mert már nincs elegendő kapacitás elvégezni a feladatokat). Pénzügyileg még mindig jó, ha néhány hónapot tanulásra fordít az új (junior) kolléga, és aztán teljes gőzzel tud dolgozni, és ott marad 2-3 évet a cégnél.

Összefoglalva: az kell a cégnek, hogy azt tudd, amikkel ők foglalkoznak, lehetőleg azonnal bevethető módon. Ha nem tudod, akkor meg tudd megtanulni nagyon gyorsan, nagyon önállóan.

Ezért törekszünk arra, hogy a tanulóinkba beleneveljük az önállóságot. Ezért nincs az, hogy bármikor elérsz egy oktatót, aki válaszol a kérdéseidre. Nem lennél jó munkaerő, ha állandóan a tapasztalt kolléga sarkában loholnál, és nem tudna tőled haladni a saját dolgával, mivel mindig veled foglalkozik. Nagy tragédia és elakadás esetén jó, ha kérdezel, ezt szimuláljuk a rendszeres, havi 8 konzultációs alkalommal. A kérdéseidben légy összeszedett, tudd, mit akarsz megtudni, lényegre törően kommunikálj, azaz légy jó munkaerő.
Amit még ehhez kapsz tőlünk, az a „kilométer”, a programírási rutin: ha csak a Java modult is végigcsinálod, 100-nál is több apróbb-nagyobb programot fogsz elkészíteni, lényegében egyedül, tehát lesz valamekkora rutinod már programok írásában. (Egyik jó nevű egyetem Java-félévében kb. 50-et írsz meg, ha minden kiadott feladatot megcsinálsz).
Hol kimondva, hol kimondatlanul, arra törekszünk, hogy megtanítsuk a programozói gondolkodást, és azokat az elveket, amelyektől jó programozó leszel (pl. Clean Code).
Mindezt azért, hogy amikor odakerülsz, hogy lehetőséget kapsz egy cégtől arra, hogy bizonyíts (=felvettek), akkor a lehető leggyorsabban meg tudd tanulni mindazt, amivel addig nem találkoztál még.

Ez így most lehet, hogy véresen komolyan hangzik. A cél az, hogy mikor végzel nálunk, akkor a hasonló helyzetű emberek között kiemelkedő légy. Az utat viszont igyekszünk minél könnyebbé és élvezetesebbé tenni: Ezért vannak a lényeget szemléletesen bemutató oktatási anyagaink, benne számtalan analógiával; ezért vannak jó fej és segítőkész tanáraink, akik minden felmerülő kérdésedre válaszolnak és támogatnak a haladásban; ezért van azonnali visszajelzést adó feladatkiértékelő rendszerünk, hogy a kihívást jutalom kövesse, és hogy a sikerélmény tovább hajtson az úton.

Ha nem tetted, próbáld ki még ma! Az első lépés a tesztünk kitöltése. A többit pedig emailben.

UPDATE:
„Hogy érjem el, hogy ha beadom valahova a CV-met, ne dobják a kukába, amikor meglátják, hogy nincs egyetemi végzettségem?”
A sarkított válasz az, hogy: Úgy, hogy beadod a céghez a pályázatodat. 🙂
Kicsit hosszabban: persze nem hallottam még olyan cégről, amely megengedheti, hogy olyasvalakit alkalmazzon, akit neki kell kitanítania a nulláról, ezért érdemes – diploma helyett – valamilyen hobbiprojektet csinálni (egyébként a Java modulunk végén van is ilyen feladat), aztán azt esetleg átültetni más nyelvekre, környezetekre, demonstrálandó, hogy mit tudsz. Ezt már be lehet tenni a CV-be. De amúgy ma nem a cégeknek áll a zászló az IT munkaerőpiacon, szóval bár szeretnének válogatni, de nincs igazán kiből.