Programozókkal kapcsolatos sztereotípiák 1.

Programozók. A szó hallatán a legtöbben egy szemüveges, szakállas pasira gondolnak, aki kockás ingben ül a gép előtt egész nap és éjjel, és kávét vedel. Nem lenne igazságos azt mondani, hogy nincs ennek némi alapja, de ettől azért jóval árnyaltabb a kép.
A sztereotípiák nagyon be tudják szűkíteni az ember látásmódját, így jobb egy kicsit mögéjük nézni, ítélkezés nélkül.

(Szendrei Veronika és Pasztuhov Dániel, a StudiCore Kft. tulajdonosainak tollából).

Sztereotípia 1.
A programozók egész nap a gép előtt ülnek.
Nos ezt nem tagadjuk. Mivel a munkavégzés alapvető eszköze a számítógép, így nagyrészt a gép előtt ülve telik az idő. De gondoljunk csak bele, hogy például egy újságíró, építész vagy pénzügyi szakember mit is csinál. A gép előtt ül. Vagy meetingen ül. Ez nincs másképp a programozóknál sem, szóval a fenti állítás a 21. század nagyon sok szakmájára igaz lehet. (SzV)

Sztereotípia 2.

A programozók megjavítják a Windowst, ha elromlik.
Az egyik szarkasztikus, programozói fórumokban, csoportokban időről időre megjelenő vicc témája ez. Nos, ahogyan az építész sem feltétlenül ért a fűtésszereléshez, a genetikus sem végez agyműtétet, és a cukrász sem feltétlenül szakács, úgy a programozó sem (feltétlenül) tudja, mi a baja a Windowsodnak (pláne, ha a hibát úgy írja le valaki, hogy “valamit kiír”… mintha az orvosnak azt mondaná, hogy “Doktor úr! Valami fáj.”)
A Windows-javítás egy másik szakma.
Valójában egész szakmacsoport foglalkozik azzal, hogy az informatikai rendszerek üzemeljenek: van, aki a hálózatokkal foglalkozik, van, aki a szervereket tartja karban, van, aki az asztali számítógépeket és laptopokat, van, aki az adatbázisok megfelelő működéséért felelős. Egy emberen belül persze keveredhet több szakma tudása, de ritka az, hogy ő egyben szoftverfejlesztő/programozó is.
A szoftvermérnök/szoftverfejlesztő/programozó az az ember, ami munkájának gyümölcseként elkészül az új vagy továbbfejlesztett program. Vannak, akik megkülönböztetik az egyes kifejezéseket, de ennyire belemenni semmiképpen nem kell nekünk.
Ha már itt tartunk: ami a szoftverfejlesztés kapcsán elhatárolódik az előbbi fogalmaktól, az a tesztelő, aki ellenőrzi a programokat, hibákat keres benne. A trend az, hogy a program használatával való (manuális) tesztelés egyre ritkább, és az olyan programok fejlesztése, ami teszteli a készülőt, viszont egyre gyakoribb, szóval a tesztelő lassan-lassan besorolható lesz a fejlesztői szakmák alá. Szóval manapság a tesztelő is jó, ha megtanul rendesen programozni. (PD)

Sztereotípia 3.
A programozók antiszociálisak, sosem beszélnek emberekkel.
Ha megfordítjuk a dolgok, akkor az is lehet, hogy olyan emberek mennek programozónak, akiknek nem túl nagy a szociális igényük. Programozók is dolgoznak csapatban, kell kommunikálniuk ügyfelekkel, egymással, és nem árt, ha ezt a megfelelő módon teszik. Mindezek mellett azonban vitathatatlan, hogy a programozóknak például sajátos a humoruk, amit nem mindenki ért némi háttértudás nélkül.
A 127.0.0.1 annak a gépnek a (virtuális) IP-címe, aminél az ember ül
De a fentiek nem jelentik feltétlenül azt, hogy antiszociálisak lennének, mint ahogyan pl. a könyvelők sem csak cingár, szemüveges 50-es nők lehetnek…
https://www.youtube.com/watch?v=q-7l8cnpI4k (SzV)

Folytatjuk…

Ha szeretnéd tudni, hogy jó-e a számítógéped programozástanuláshoz, vagy szeretnél pont most gépet venni, nézd meg ezt az ebookot: Bosszankodásmentes számítógépválasztó!