• Junior programozók

Honnan szerezhetsz programozót?

Ma Magyarországon 22.000 betöltetlen informatikus állás van.
A piac jelenleg másképp működik, mint akár 10-15 évvel ezelőtt: ma egyértelműen a megfelelően képzett munkaerőnek áll a zászló. Csökkenő elvárások (formális képzettség, életkor, tapasztalat) mellett emelkedő bérek a jellemzőek a piacra.
Hol találhattunk régen új munkaerőt és mi az, ami még ma is működik?

 • álláskeresők
  Olyan álláskeresőről, aki azonnal alkalmazható tudással rendelkezik, szinte már nem is beszélhetünk, elfogytak. Egy fejvadász mesélte, hogy majdnem nevetőgörcsöt kapott, amikor két gyakorlott, tapasztalt informatikus azon aggódott, hogy fog elhelyezkedni a cégük megszűnése után…
 • egyetemekkel való együttműködés
  A 2000-es években még kevesen éltek vele, csak kevés cég tartott promóciós/informatív előadásokat az egyetemistáknak, így jól működött, megalapozta a cég hírnevét a jövendő informatikusok fejében. Ma ott tartunk, hogy már az első-másodéveseket is becserkészték a munkaerőre éhes vállalatok, felsőbbévest pedig szinte lehetetlen találni.
 • állásbörzék
  Saját állásbörzés tapasztalat, hogy ha meglátták az informatikát jelentő színű mappát, egyszerűen leszólítottak a folyosón, méghozzá komoly cégek. Jelenleg nagy a verseny ezen a területen.
 • személyes kapcsolatok
  Talán ez az, ami jelenleg is jól működik. Ha van egy jó munkavállalónk, aki elégedett a céggel, megtalálta a számítását, szól a barátainak, és az ajánlására leülnek egymással beszélgetni. Ezért sok helyen pénzt is kap az ajánló.
 • kiképzed vagy kiképezteted magadnak
  Azt hiszem, nem nagy merészség kijelenteni, hogy ebben még hatalmas, kiaknázatlan potenciál van. Számos nagyméretű vagy multinacionális cégnek már saját oktatóközpontja van, illetve erre az igényre jött létre számos, médiában is előforduló cég: a GreenFox, a CodeCool és mi, a StudiCore is.

Átképzés módjai

 • házon belül
  Kellően nagy cégméret és stratégiai gondolkodás esetén járható az út, hogy a vállalat magának szervezze meg a képzést. Ilyen esetekben a költségvetésbe belefér az, hogy egy olyan önálló szervezeti egységet állítson fel egy cég, amely a fejlesztőket nem terhelve gondoskodik a munkaerőellátottságról. A kisebb szervezetek szintén igénylik az új munkaerőt, a megoldás viszont az lehet, hogy egy vagy több senior kollégát átcsoportosítanak legalább részben arra, hogy az új emberrel vagy emberekkel foglalkozzon. A cég már amúgy is leterhelt, egy ilyen átcsoportosítás a profitabilitás rovására megy. Ha egy havi bruttó 1 millió Ft keresetű senior kollégát veszünk alapul, annak költsége havi 1.235.000 Ft (2017). Egy jól vezetett cég alkalmazottanként legalább a bérköltségük akár 3-szorosát is megkeresi az általa végzett munkával, így az elvesztegetett bevétel könnyen 3-4 millió Ft is lehet havonta.
 • kiszervezett tanfolyamok
  A konkrét oktatást sokkal hatékonyabban meg tudja oldani egy külső oktatócég, hiszen nem házon belül kell az oktatási anyagokat elkészíteni (egy seniornak, aki közben nem termel pénzt), hanem az rendelkezésre áll, ráadásul olyan oktatók érkeznek a céghez, akik rutinosan, magabiztosan át tudják adni a fontos elméleti és gyakorlati tudást, hiszen ebben van tapasztalatuk. Mivel az oktatási anyagok kidolgozásával nem a senior kollégánk ideje megy el, ez egy költséghatékonyabb megoldás tud lenni. (Mi is vállalunk ilyen tanfolyamokat).
 • átképző iskolákkal való együttműködés
  Mint a GreenFox, CodeCool és amilyenek mi, a StudiCore is vagyunk. Általános modell, hogy az ilyen iskolák a cégektől pénzt kérnek az új munkavállalók közvetítéséért (egymillió Ft nagyságrendű összeget), ami általában kisebb, mint ha mindezt házon belül akarná a cég megvalósítani (anyagok kidolgozása, oktató senior ideje, stb).

Miért mi?

Ha ennyi átképző iskola van a piacon, felmerülhet a kérdés, hogy miért pont bennünket keress meg, hogy új munkaerővel kössük össze a vállalatodat?

 • csak az végez, aki teljesít
  Piaci pletyka, hogy előfordultak olyan esetek, amikor a jómódú szülő befizette a gyermekét egy ilyen képzésre, majd amikor végzett, mégsem felelt meg, mert nem volt meg a megfelelő motiváció és végül tudás. A mi rendszerünkben a tanuló csak akkor mehet tovább, ha lényegében helyesen elsajátította az adott témát. Nincs olyan, hogy egy téma elúszik, mert haladni kell a képzéssel és a többiek már türelmetlenek, a vizsgán meg pont nem kérdezik. Nálunk minden fejezet egy-egy vizsga. Ezért nincs a tanfolyamnak fix ideje sem: aki teljesít, gyorsan végére ér, aki nem, az esetleg sosem. A végeredmény egy olyasvalaki, aki hozzászokott ahhoz, hogy teljesítenie kell.
 • önálló munkavégzéshez szoktatott
  A képzés felépítése miatt sok alkalommal önállóan kell a tanulónknak boldogulnia: hozzászokik, hogy a tus alatt, álmában, vagy Google-özve megtalálja a megoldást – mielőtt kérdezne. Ti mit vártok el a juniortól? Önállóan oldja meg a feladatát, és akkor kérdezzen, ha minden kötél elszakadt, nem? Ha 10 percenként odarohangál a seniorhoz, nem tud ő sem dolgozni, így nemhogy értéket termelne, még hátráltatja is a céget.
 • megtanult írásban kérdezni
  Szintén a rendszer sajátosságai miatt hozzászokott, hogy egy levélben, pontosan fogalmazza meg a kérdéseit, gondolatait, hogy arra megadva a választ, haladni tudjon tovább. A tömör, összeszedett kérdések minden környezetben hasznosak, különösen, ha a szakmai vezetővel emailben lehet értekezni.
 • feladatmegoldáshoz szokott, több hónap programozási rutin
  Nálunk nincsenek elbliccelt házi feladatok, vagy a többiek hátán kapaszkodva végző tanulók. Minden fejezeten akkor lehet túljutni, ha annak feladatait lényegében jól megoldotta a tanuló. Eközben hónapok telnek el, és a diák különböző témákban számos programot ír meg. Mondhatjuk úgy is, hogy van benne kilométer.
 • tud olvasni, írott információt feldolgozni
  Az anyagaink írásosak, így a tanulóink fel vannak készítve arra, hogy írásos anyagokat gyorsan át tudjanak tekinteni (terjedelmes dokumentáció, StackOverflow cikkek, User’s Guide-ok), és az írott szövegből a lényeget meg tudják érteni és alkalmazni tudják. Még ha van is videó, ez sokkal gyorsabb módszer, mint mozgóképet nézni órákon át, mire megvan, amit keres…
 • a Pro csomagunk esetén 1/1-es szakmai kontroll
  Vannak olyan aspektusai egy programnak, amiket csak oktatói ellenőrzés mellett lehet hatékonyan átadni (pl. a Clean Code-elvek). A Pro-csomagunk esetén minden egyes alkalommal egy oktató nézi át a tanuló programjait, és felhívja a figyelmét a fontosabb dolgokra.
  Ezen kívül a többhónapos közös munka eredményeként az oktatónk kellően pontos jellemzést és ajánlást tud adni a tanuló mellé, így könnyebben el tudod dönteni, hogy az adott munkavállaló beleillik-e a csapatba vagy sem. Mert az állásinterjún lehet jó napja vagy eljátszhatja azt, amiről úgy gondolja, nyerő lesz, de több hónapon keresztül senki nem fog tudni színészkedni. Mi pontosan tudjuk a tanulóinkról, hogy milyenek.
 • korábban már dolgozott vagy jelenleg is helyt áll egy munkahelyen
  Azaz nem kell neki elmagyarázni, hogy mit jelent egy munkahelyre bejárni, mi az, hogy főnök, hogyan kell hivatalos közegben mozogni, a kollégákhoz, konfliktusokhoz viszonyulni.

 • motivált, elkötelezett emberek
  A kommunikációnk és rendszerünk miatt általában olyan tanulók járnak hozzánk, akik a képzést munka és/vagy család mellett végzik, amihez elszántság, motiváció kell. A szabadidejét áldozza fel azért, hogy egy jobb életet teremtsen. Hónapokat és százezreket áldoz a saját tanulására. A te cégednek lenne szüksége ilyen emberre?

És a tudás?

Ha több vagy más tudásra van szükséged, mint amit a képzési rendszerünk nyújtani tud, keress meg akkor is. Oktatóink számos témában tudnak tanfolyamot vagy akár magánórát tartani, amivel az alaptudással rendelkező leendő juniort meg tudjuk feleltetni a céged vagy csapatod elvárásainak.

Ha juniorokra van szükséged…

Írj email az info@studicore.hucímre!