Kottától a kódokig, egy klasszikus zenekari művész útja a programozás világába – interjú Nagy Ákossal

Vajon lehetséges-e munka mellett egy teljesen új szakmát megtanulni? Elegendő kiindulási alapot ad-e a StudiCore online programozóképzése egy mindenféle előképzettség nélkül érkező diáknak? Hogyan lesz egy zeneművészből sikeres programozó?

Többek között ezekre a kérdésekre is választ találsz egy közel fél éve végzett tanítványunkkal, Nagy Ákossal készült interjúnkban.

– Hol tartasz most?

Egy németországi központú nemzetközi hangszeráruház szervizközpontjának full-stack programozói csapatában sikerült elhelyezkednem. Elég széles skálán mozog a feladatkörünk, a call centeres csapat szoftvereitől kezdve a logisztikai szoftverek fejlesztésén, karbantartásán át a szerverek felügyeletéig minden feladatot a csapatunk végez. A backend fejlesztés Spring környezetben, a frontend ZK ill. Angular keretrendszerekkel történik. Jelenleg fél éve dolgozom itt, rengeteg feladat és kihívás van, és minden másodpercét élvezem.

– Miért döntöttél úgy, hogy belevágsz a programozástanulásba?

Eredeti végzettségem szerint klasszikus zenekari művész vagyok, de az évek során egyre inkább megfogalmazódott bennem a karrierváltás gondolata. Igazából nem volt semmilyen tapasztalatom a programozással, de azt gondoltam, hogy ez egy olyan terület, aminek jövője van, és kíváncsi voltam, egyáltalán érdekel-e. Így találtam rá a StudiCore-ra, ahol az első ingyenes leckék feladatai voltak az első sorok, amiket bármilyen programnyelven leírtam.

Mivel éppen akkor kaptam egy új álláslehetőséget, végül nem kezdtem bele a tanfolyamba, de a dolog nem hagyott nyugodni, és egy évvel később úgy döntöttem, belevágok.

– Mi alapján választottál képzési formát?

Az akkori munkahelyem miatt kizárólag az online tanfolyamok jöhettek szóba, ahol saját tempóm szerint haladhatok. A pro csomag mellett döntöttem, mert minél gyorsabban szerettem volna haladni, és a lehető legalaposabb tudást megszerezni.

– Mi volt a legnagyobb kihívás a tanulás során?

Végig voltak kisebb-nagyobb kihívások, nem mindegyik témakör ment zökkenőmentesen, néha úgy éreztem, nem tudok olyan tempóban haladni, amilyenben szeretnék. Számomra a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy munka mellett esténként tanultam, gyakoroltam, és ilyenkor sokszor nehéz volt koncentrálni. A határidők, a következő konzultáció időpontja volt ilyenkor a “cél”, engem ez többször motivált.

– Mi segített átlendülni a nehezebb időszakokon?

Elsősorban a konzultációk. A mentorom mindig egy másik oldalról próbálta megvilágítani a problémát, ha megakadtam egy témában, remekül elmagyarázott mindent, ez mindig új löketet adott. Aztán persze az ösztönző cikkek, blogbejegyzések ? is segítettek.

– Mi volt a tapasztalatod a munkaerőpiacon, az interjúkon?

Egyelőre csak a német munkaerőpiacon szereztem tapasztalatokat. Jelentkeztem több junior fejlesztői posztra, gyakornoki állásokra, néhány pozitív visszajelzés ellenére több sikertelen próbálkozásom volt. Azt mindenképpen fontosnak tartom, hogy legyen egy saját projektekből álló portfóliója az embernek pályakezdő/pályaváltóként. Én erre nagy hangsúlyt fektettem, próbáltam minél különbözőbb projekteket készíteni. Volt olyan interjú, ahol belenéztek, és megkérdezték, hogy ezt vagy azt miért úgy csináltam, mit jelent pontosan ez vagy az. Mivel a saját projektjeit kívül-belül ismeri az ember, könnyebben is beszél róluk, vagy az ezekben felhasznált technológiákról.
Volt olyan cég, ahonnan hónapokkal az interjú után megkerestek, hogy esetleg lenne-e kedvem még egyszer elmenni egy interjúra, mert felkeltettem az érdeklődésüket, hiába nem volt ezen a területen egyetemi végzettségem vagy Németországban akármilyen elfogadott képzettségem. Az elhivatottságot, motivációt a saját projektek szerintem jól tükrözik.

– Most, hogy már programozóként dolgozol: Hogyan telik egy napod? Mik a tapasztalatok, így közel egy év után a szakmában?

Mivel ilyen széles palettán mozognak a feladataink a csapaton belül, sok különböző kihívással szembesülök. Fél év alatt viszont sikerült eljutnom arra a pontra, hogy bár a felmerülő problémák, kérdések száma nem csökken, egyre több minden van az eszköztáramban, ami ezeknek a megoldását segíti, így egyre önállóbban is tudok dolgozni, amit el is várnak tőlem. Annak ellenére, hogy bármilyen kérdéssel fordulhatok a többi kollégámhoz, jobban érezném magam, ha alaposabban ellenőriznék a munkámat. Így viszont még jobban ügyelek arra, hogy kevesebbet hibázzak. 90%-ban home office-ban dolgozom, ami számomra nagyon jó work-life balance-t jelent az előző munkahelyeimhez képest.

– Mennyire volt elég a tanfolyam anyaga a boldoguláshoz a munkahelyeden?

A tanfolyam közben néha kételkedtem 1-2 lecke szükségességében. Így visszatekintve állíthatom, hogy eddig szinte kivétel nélkül mindegyik témakörrel találkoztam a munkám során. Örülök, hogy pl. a Git workflowba azonnal bele tudtam csatlakozni, a JDBC-t néhány régebbi szoftverünknél kell használnom, nem jelentett gondot a Spring JPA megértése (amikor a tanfolyamot csináltam, a Spring fejezet nem volt még elérhető), mivel a JPA folyamatokkal tisztában voltam. Biztos alapokat adott a tanfolyam, de azóta nyilván mindegyik témában jobban el kellett mélyülnöm, illetve a német szakszókincsemet fejlesztenem kellett. Mivel az anyag nagyon jól van tagolva, tömören van megfogalmazva, néha még mostanában is belelapozok, ha valamelyik témában egy gyors felfrissítésre van szükségem.

– Mit tanácsolnál azoknak, akik most készülnek belevágni vagy épp kicsit megakadtak?

Szerintem fontos, hogy az embernek legyen egy kitűzött célja, illetve tudja magát “tudatosan” motiválni. Lehetnek mindenkinél hullámvölgyek, de szerintem a tanfolyam sok kapaszkodót is ad az ezeken való átlendüléshez.

Ha téged is érdekel a programozás, és kedvet kaptál, hogy kipróbáld magad ezen a területen, a tanfolyamunkról itt olvashatsz részletesen. Ha pedig egyszerűen csak szeretnél mielőbb belevágni, látogass el a StudiCore Online Simple oldalára. Kezdd el még ma!