Mi a legjobb programozási nyelv? A COBOL?

szuperszámítógép

Sokszor találkozunk azzal a kérdéssel, hogy „Mi a legjobb programozási nyelv?”.

A kezdetek kezdetén az ember hajlamos azt hinni, hogy ez is olyan, mint a Gyűrűk Ura (egy programozási nyelv mind felett…), de sajnos nem. Bár vannak objektív szempontok, hogy milyen programozási célra mely eszközök alkalmasabbak, mint a többiek, de azért nem szabad elfelejteni, hogy a programok üzleti/társadalmi környezetben működnek, így ezt a kérdést számos egyéb (gazdasági, társadalmi) tényező is befolyásolja.

Hirtelen keresett lett az Egyesült Államokban a COBOL programozási nyelv.

Hogy miért?

Mert van egy több évtizede fejlesztett rendszer, amibe most gyorsan bele kell nyúlni. Sem idő, sem pénz nincs arra, hogy az egészet leváltsák egy modernebb környezetre (ehhez gyakorlatilag nulláról újra kellene írni az egészet).

Ezért erre a feladatra a legjobb programozási nyelv a COBOL. Annak ellenére, hogy 1959-ben hozták létre, és kb. 25-30 éve hallottam utoljára COBOL-tanfolyamról…

Az érdekesség ebben az egészben az, hogy nemrég tartottam egy Intro előadást (Intro 2. – IT és szoftverfejlesztés átfogóan), amelyben pontosan ezt a példát hoztam fel, amikor arról beszéltem, hogy mi a legjobb programozási nyelv. Az élet meg meghozta az igazolást.

Nagyon sok kitartást kívánok mindenkinek ezekre a nehéz időkre!
Pasztuhov Dániel
CTO
StudiCore Kft.

Alkalmas vagy programozónak?

Töltsd ki tesztünket!
Ha sikerül legalább 55%-ra, akkor ajándékot is kapsz!