Bordé Sándor, oktató

Bordé Sándor
oktató

Korábbiak felvételei

 1. S.O.L.I.D.-elvek (Barcsa-Szabó Áron)
 2. Adatbázisok és SQL (Bordé Sándor)

StudiCore Deep Dive

élő online tanfolyam az elmélyült tudásért

A Java SE tanfolyam során az első olyan fejezet, ami igazán feladja a leckét a tanulóknak, a tesztelésről, teszt vezérelt fejlesztésről szól. Ezért arra gondoltunk, hogy kínálunk egy extra segítséget a tanulási folyamathoz – ezúttal élő webinárium formájában.

Akár kihívást jelentettek az tesztesetek megírásai, akár jobban el akarsz mélyülni a unit tesztelés témakörében, ez a lehetőség neked szól!

Téma

Unit tesztelés és a TDD alapjai. A fenti témákat egy kétrészes Zoom webinárium során beszéljük át rengeteg példával, hogy könnyen érthető legyen a lényeg.

Időpontok

 1. 2019.07.03. szerda 19:00-20:30
 2. 2019.07.17. szerda 19:00-20:30

Mivel élő webináriumról van szó, lehetséges lesz (chatben) kérdezni.

Az előadásról felvétel készül*. A résztvevők az előadás felvételét megkapják, így az később újra és újra visszanézhető lesz, és nincs gond akkor sem, ha nem jó az időpont, és akkor sem, ha még nem értél el ehhez a témához.

Mikor hasznos neked a Deep Dive – Tesztelés?

  • ha szeretnél elhelyezkedni programozóként, vagy akár csak magadnak komolyabb programokat írni
   A unit tesztelés annyira alapvető, hogy ez nem is számít külön tevékenységnek, a fejlesztés részének tekinthető. Egy működő programot megírni még csak az első lépés. Legalább ugyanilyen fontos, hogy a program helyesen is működjön. Nagy mértékben megkönnyíthetjük a dolgunkat, ha már a legkisebb egységeknél is biztosítjuk a hibátlan működést.
  • ha tudod, hogy tesztelni kell, de nem tudod, hogy lehetne egyszerűen, gyorsan (esetleg automatizáltan)
   Tesztelésnek számít minden olyan tevékenység, amivel meggyőződsz egy program helyes működéséről. De ha csak azt és úgy teszteled, ami és ahogy eszedbe jut, akkor könnyű kifelejteni fontos részeket. Nem is beszélve arról, hogy kérdéses a teszt megismételhetősége. Ezekben nyújthatnak segítséget a különböző unit teszt keretrendszerek.
  • ha valami nem volt világos a unit teszt témakörében – akár nálunk, akár más suliban tanultad
   A tesztek megírását, a teszt vezérelt fejlesztés alapelveit megérteni nem könnyű. Jó, ha többször és több oldalról hallja az ember. Ha elakadtál, vagy maradtak homályos foltok, jelentkezz!
   Az adott témánál a saját egyéni kérdéseidet is felteheted – így lehet, hogy pont ez az alkalom lesz az, amikor összeáll a kép az addig problémás területen.
  • ha abbahagytad a tanulást, de szeretnél visszatérni hozzá
   A programozástanulás olyan, mint a sportolás: eleinte ha nem edz az ember, könnyen visszaesik a kiindulási szintre, ahonnan nagyon nehéz újra felküzdenie magát a korábbi állapotra.
   Ezért szünet után a visszatérés nagyon nehéz tud lenni. Ha éppen te is szünetet tartasz, de fontolgatod, hogy folytasd, ez most egy jó alkalom rá: felelevenítheted a tudásodat, lendületbe jöhetsz, és utána könnyebb folytatni is.
  • ha pont a tesztelésről szóló fejezet miatt hagytad abba a tanulást nálunk
   A tesztelésről szóló rész tapasztalatunk szerint az egyik legnehezebb a tanulóknak, és a feladatokkal való küzdelem sokaknak elveszi a kedvét a folytatástól, így végül a témakörrel együtt feladja a programozás megtanulását is.
   Ha te is így jártál, akkor érdemes lehet részt venned ezen a két alkalmon, mert jobban meg fogod érteni a unit teszteket, ezáltal könnyedén megoldod a kérdéses feladatokat – végső soron pedig folytathatod a megkezdett utadat az új álomszakmád felé.

Miről lesz szó?

Először beszélünk arról, miért is fontos a tesztelés, milyen fajtái vannak. Ezután megnézzük, mi is az a unit teszt, és hogy tudunk ilyeneket a Java programjainkhoz egyszerűen írni és futtatni. Végül pedig átnézzük, hogy mi a TDD (teszt vezérelt fejlesztés), mi az előnye, és hogy kell csinálni. Ezután még a BDD-ről (viselkedés vezérelt tesztelés) is esik pár szó.

Második alkalommal pedig az első alkalom elméletét ültetjük át a gyakorlatba: egy egyszerű kis programot fogunk elkészíteni TDD megközelítésben. Azaz először a specifikáció alapján elkészítjük a teszteket, majd addig írjuk és finomítjuk a programot, amíg minden tesztünk helyes eredményt nem ad.

Kinek való?

Neked való, ha:

 • a StudiCore Online-ban tanulsz vagy tanultál, és szeretnél többet tudni a unit tesztelésről és a TDD-ről
 • korábban tanultál már unit tesztelésről, de nem igazán érted a lényeget, vagy esetleg az elveket nem tudod a gyakorlatba átültetni, vagy csak úgy érzed, ebben a témában lehetne még fejlődni
 • eddig autodidakta módon fejlesztetted magad, és hiányoznak még építőkockák
 • vagy csak egyszerűen szeretnél velünk élőben is megismerkedni

A fő témakör nem épít előzetes tudásra, így ha még nem foglalkoztál unit teszttel (vagy csak nagyon keveset), akkor is hasznos lehet ez a sorozat. Ugyanakkor alapszinten kell tudni programozni (osztályok, metódusok létrehozása), így érdemes a tananyagunkban a 13. fejezetig átnézni a témaköröket.

Jelentkezés és fizetés

Jelentkezni az alábbi űrlapon lehet.
Fizetni bankkártyával vagy átutalással fogsz tudni.
A fizetés a jelentkezési határidőig meg kell, hogy történjen!

Jelentkezési határidő: 2019. július 2. 12:00

* A rögzített videófelvételt a StudiCore Kft. bármilyen későbbi termékében felhasználhatja.