Barcsa-Szabó Áron, oktató

Barcsa-Szabó Áron
oktató

StudiCore Deep Dive

élő online tanfolyam az elmélyült tudásért

Az oktatás során azt tapasztaljuk, hogy az a téma, ami igazán feladja a leckét a tanulóknak, az az objektum-orientált programozás.
Ezért arra gondoltunk, hogy kínálunk egy extra segítséget a tanulási folyamathoz – ezúttal élő webinárium formájában.

Akár kihívást jelentettek az objektum-orientált elvek, akár jobban el akarsz mélyülni az objektum-orientált program tervezésében, akkor ez a lehetőség neked szól!

Téma

A S.O.L.I.D. elvek, amely az objektum-orientált tervezés alapja.

A S.O.L.I.D. elveket egy három részes, Zoom webináriumban beszéljük át, rengeteg példával, hogy könnyen érthető legyen a lényeg.

Időpontok

 1. 2019.04.10. szerda 19:00-20:30
 2. 2019.04.24. szerda 19:00-20:30
 3. 2019.05.08. szerda 19:00-20:30

Mivel élő webináriumról van szó, lehetséges lesz (chatben) kérdezni.

A résztvevők az előadásról felvétel készül. A résztvevők az előadás felvételét megkapják, így az később újra és újra visszanézhető lesz, és nincs gond akkor sem, ha nem jó az időpont, és akkor sem, ha még nem értél el ehhez a témához.
A rögzített videófelvételt StudiCore Kft. bármilyen későbbi termékében felhasználhatja.

Mikor hasznos neked a Deep Dive – S.O.L.I.D.-elvek?

 • ha szeretnél elhelyezkedni programozóként
  A S.O.L.I.D.-elvek témája manapság több helyen interjúkérdésként is előfordul, így jobb, ha magabiztos tudással rendelkezel ebben a témában is
 • ha komolyan gondolod az objektum-orientált programozás megtanulását
  Az objektum-orientált programozás viszonylag egyszerű alkotóelemekből áll, de azok kombinációja nagyon változatos. Ahogyan a sakk is. Mindkettő esetében fontos, hogy az alaplépéseken kívül további kombinációkat tanulj – a nagymesterek élete (de még a hobbisakkozóké is) már szinte kizárólag ebből áll.
  A S.O.L.I.D.-elveket tekinthetjük egyfajta – az alaplépéseken túlmutató – tudnivalónak.
 • ha valami nem volt világos az objektum-orientált programozás témájában – akár nálunk, akár más suliban tanultad
  az objektum-orientált programozás mélységeit megérteni nem könnyű, jó ha többször és több oldalról hallja az ember. Ha elakadtál, vagy maradtak homályos foltok, jelentkezz!
  Valamennyi időt fogunk szánni az objektum-orientált alapokra is – az adott témánál a saját egyéni kérdéseidet is felteheted – így lehet, hogy pont ez az alkalom lesz az, amikor összeáll a kép az addig problémás területen.
 • ha abbahagytad a tanulást, de szeretnél visszatérni hozzá
  a programozástanulás olyan, mint a sportolás: eleinte ha nem edz az ember, könnyen visszaesik a kiindulási szintre, ahonnan nagyon nehéz újra felküzdenie magát a korábbi állapotra.
  Ezért szünet után a visszatérés nagyon nehéz tud lenni. Ha éppen te is szünetet tartasz, de fontolgatod, hogy folytasd, ez most egy jó alkalom rá: felelevenítheted a tudásodat, lendületbe jöhetsz, és utána könnyebb folytatni is.

Mik is a S.O.L.I.D.-elvek?

Robert C. Martin – akit az oktatási rendszerünkben kimondva vagy kimondatlanul számtalanszor hivatkozott Tiszta kód (Clean Code) c. könyv szerzőjeként is ismerhetünk – az objektum-orientált tervezés első 5 alapelvének a S.O.L.I.D.-elveket tartja.
Ezek:

 • Single reponsibility principle – egyetlen felelősség elve
 • Open-closed principle – bővítésre legyen nyitott, módosításra zárt az objektum
 • Liskov substitution principle – Liskov helyettesítési elv
 • Interface segregation principle – interface-ek szétválasztásának elve
 • Dependency inversion principle – függőséginverzió elve

Ha ezeket az elveket mindet betartod, akkor olyan programokat fogsz tudni írni, amelyeket könnyebb módosítani, könnyebb továbbfejleszteni, amivel a megbízónak (és magadnak) időt és fáradságot tudsz megspórolni.
Ezen felül eggyel több interjúkérdést fogsz tudni mélységében megválaszolni.

Kinek való?

Neked való, ha:

 • ha a StudiCore Online-ban tanulsz vagy tanultál, és szeretnél többet tudni az objektum-orientált tervezésről – ez a téma volt az, ami iránt a nemrégiben kiküldött kérdőívünk szerint legtöbben érdeklődnek
 • bármilyen tanfolyamon objektum-orientált programozást tanultál, de nem ismered a S.O.L.I.D.-elveket, vagy csak úgy érzed, ebben a témában lehetne még fejlődni
 • ha eddig autodidakta módon fejlesztetted magad, és hiányoznak még építőkockák
 • vagy csak egyszerűen szeretnél velünk élőben is megismerkedni

Ha még nem ismerősek neked ezek a fogalmak: osztály (class), objektum (object), metódus (method), adattag (data member, member variable), öröklés (inheritance, subclassing), metódus felüldefiniálása (method override), interface, akkor két dolgot tehetsz:

 • belehúzol a tanulásba, hogy eljuss addig a 16. fejezet végére – ekkor profitálsz belőle a legtöbbet
 • meghallgatod a jelenlegi tudásoddal, próbálsz felfogni belőle annyit, amennyit csak bírsz, hogy láss egy áttekintő képet a témáról, hogy aztán a konkrétumokat arra könnyebben felépítsd – aztán a felvételt a 16. fejezet környékén visszanézve helyükre kerülhetnek a dolgok

Jelentkezés és fizetés

Jelentkezni az alábbi űrlapon lehet, bejelölve, hogy mindhárom alkalomra jelentkezel egyszerre.
Fizetni bankkártyával vagy átutalással fogsz tudni.
A fizetés a jelentkezési határidőig meg kell történjen!

Jelentkezési határidő: 2019. április 23. 12:00