Tanulni sohasem késő! Új kihívások Junior programozóként 60 évesen – interjú Molnár Csabával (2. rész)

Vajon van-e értelme 60 évesen egy teljesen új területen kezdeni? Elég jól fog-e még az agyunk, sikerül-e felvennünk a tempót, és be tudunk-e illeszkedni kezdőként egy új, kifejezetten fiatalokból álló közösségbe? Elegendő kiindulási alapot ad-e a StudiCore online programozóképzése a sikeres induláshoz?

Molnár Csabával készült interjúnk alapján úgy tűnik, a válasz határozott igen, bár ez nem volt mindig ennyire egyértelmű…

Interjúnk második részében Csaba a tanfolyamot követő tapasztalatairól, és sikeres elhelyezkedéséről számol be.

– Mi volt a tapasztalatod a munkaerőpiacon, az interjúkon?

Azok az álláskereső oldalak, cégek igazán hasznosak, ahol a CV beadása után személyesen telefonon megkeresnek és a saját módszerükkel felmérnek. Már a kérdéseik alapján le lehet mérni, hogy mennyi közük van a számítástechnikához. Ők olyan munkahelyekről, pozíciókról is tudnak, ami nem látszik.

– Most, hogy már programozóként dolgozol: Hogyan telik egy napod? Mik a tapasztalatok, így több mint egy év után a szakmában?

Minden nap 9-kor van meeting a csapatunknak. Gyorsan elmondjuk a státuszunkat. Tudunk egymásról és számíthatunk egymásra. Van, hogy össze kell hangolnunk még a GIT ellenére is, hogy melyik feladatnál kell figyelni egy másik befejeződésére.
A home office alap.
Sokféle felület van, ahol elérhetjük egymást. Mindegyik másra jó. Ezek mindig mennek nálam a háttérben. Ha nekem kell gyors segítség, akkor készen kell állnom arra is, hogy én is adhassak másoknak.
A blocker nálunk nem tréfadolog.
Általában délután négy, fél öt fele végzek.
Tanulásra, önképzésre is van mód. Sokat tanulok a többiektől.
Vannak könnyedebb bulizások, csapatépítő jelleggel.
Még mindig szinte felfoghatatlan számomra, hogy huszonéves srácokkal, harmincas-negyvenes vezetőkkel dolgozom. Befogadtak.

– Mennyire volt elég a tanfolyam anyaga a boldoguláshoz a munkahelyeden?

Nekem kemény alapot adott. Stabil Java SE tudást kaptam. Azt sem szabad elfelejteni, hogy én nem mentem tovább az emeltebb tananyagra.
Viszont a nagy feladatomra (vizsgamunkám) megkaptam nálatok az emelt szintet. 😊
Sok hasznos bátorítást, biztatást kaptam tőletek egy-egy mérföldkőhöz érve a tananyagban. Azt gondolom, hogy a kitartásra éppen jól helyeztétek a hangsúlyt.
Szeretném megemlíteni Bordé Sándort, akihez mindösszesen kétszer kellett fordulnom segítségért, és végül őt kértem fel a nagy feladatom konzulensének. Rendkívül kifinomultan, érhetően és megértéssel tudott segíteni.

– Mit tanácsolnál azoknak, akik most készülnek belevágni vagy épp kicsit megakadtak?

Ne gondolják azt, hogy már mindent tudnak. Egyfolytában tanulni kell. Régebben is robogott a programozói világ, de most ahhoz képest sokkal nagyobb a gyorsulás.
Nyugi, nem lehet mindent a suliban megtanulni.
A Springboot-ot, a Docker konténerezést már a cégnél tanultam meg. Ugyanígy a vállalati fejlesztői és adminisztrációs környezetet is. A Nexon, Jira, Bitbucket, Wsdl, Xsd, Gradle, IntelliJ IDE, Confluence, Slack, Putty, WinSCP mind-mind ismeretlen volt számomra. Olykor ijesztően elveszettnek éreztem magam.
De mindig volt/van bennem tanulni vágyás-akarás és elsajátítottam ezeket.
Akit motivál, hogy a fejében lévő megálmodott világ megvalósítható, az tartson ki! Találjon egy „Zsuzsát” magának, akinek elmondhatja mivel akadt el, és meglesz a gyümölcse. 😊
Ha már bizonyított a munkahelyén és magának is, akkor figyeljen arra, hogy ne tolja túl. A kollégákkal, barátokkal, családdal való rendszeres személyes együttlét az, ami a remek fizetést boldogságba forgathatja.

Ha téged is érdekel a programozás, és kedvet kaptál, hogy kipróbáld magad ezen a területen, a tanfolyamunkról itt olvashatsz részletesen. Ha pedig egyszerűen csak szeretnél mielőbb belevágni, “Alkalmas vagy programozónak?” felmérő tesztünket itt találod. Kezdd el még ma!